Menu

Μελέτη των απεικονιστικών χαρακτηριστικών των ενδοκρανίων δερμοειδών και επιδερμοειδών κύστεων με αξονική και μαγνητική τομογραφία

ΝΕΥΡΟΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ

Μελέτη των απεικονιστικών χαρακτηριστικών των ενδοκρανίων δερμοειδών και επιδερμοειδών κύστεων με αξονική και μαγνητική τομογραφία

Γ. Μπουλογιάννη, Δ. Χουρμούζη, Α. Δρεβελέγκας, Α. Δημητριάδης

Διαγνωστικό Κέντρο "Ασκληπιός - Αριστοτέλειο", Θεσσαλονίκη

Οι ενδοκράνιες δερμοειδείς και επιδερμοειδείς κύστεις είναι σπάνιοι όγκοι με καλοήθη κλινική και βιολογική συμπεριφορά. Αποτελούν συγγενείς κύστεις που προέρχονται από επιθηλιακά έγκλειστα κατά τη διάρκεια του κλεισίματος του νευρικού σωλήνα στην πρώιμη εμβρυϊκή περίοδο. Μελετήθηκαν αναδρομικά τα απεικονιστικά χαρακτηριστικά 5 δερμοειδών και 12 επιδερμοειδων κύστεων με μαγνητική και αξονική τομογραφία.
Η μελέτη αφορούσε την εσωτερική αρχιτεκτονική των βλαβών, την ένταση του σήματος, την πυκνότητα σε σχέση με τις παρακείμενες δομές, καθώς και την παρουσία υδροκεφάλου και επιπλοκών. Οι 11 από τις 12 επιδερμοειδείς είχαν υψηλό σήμα σε σχέση με το ΕΝΥ στις Τ1W και Τ2W ακολουθίες, ενώ στην αξονική τομογραφία εμφάνισαν υπόπυκνη απεικόνιση. Μία περίπτωση επιδερμοειδούς παρουσίασε απεικόνιση ΕΝΥ τόσο στην αξονική όσο και στη μαγνητική τομογραφία. Όσον αφορά τις δερμοειδείς κύστεις, 4 από τις 5 είχαν ανομοιογενές σήμα, κυρίως υψηλό, στις Τ1W και Τ2W ακολουθίες. Καμία δεν εμπλουτίστηκε μετά τη χορήγηση σκιαστικού, ενώ από τις επιδερμοειδείς δύο μόνο εμφάνισαν δακτυλιοειδή εμπλουτισμό. Όσον αφορά τις επιπλοκές, 5 επιδερμοειδείς και μία δερμοειδής παρουσίασαν αποφρακτικό υδροκέφαλο, ενώ 3 δερμοειδείς παρουσίασαν ρήξη στους υπαραχνοειδούς χώρους. Συμπερασματικά, η αξονική τομογραφία και ιδιαίτερα ο μαγνητικός συντονισμός βοηθούν στον καθορισμό της φύσης της βλάβης, της έκτασης και της επινέμεσης των νευροαγγειακών δομών, με αποτέλεσμα τον καλύτερο χειρουργικό σχεδιασμό.

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK