Menu

Διαδερμική αντιμετώπιση αποφρακτικής ουροπάθειας ως επιπλοκής της χειρουργικής δημιουργίας νεο(ειλεο)κύστης

ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ

Διαδερμική αντιμετώπιση αποφρακτικής ουροπάθειας ως επιπλοκή της χειρουργικής δημιουργίας νεο(ειλεο)κύστης

Π. Παππάς, Α. Σκουλαρίκη, Δ. Κολομόδη, Μ. Καραχάλιου, Α. Κουρκούνη, Γ. Τζώρτζης

Ακτινολογικό Τμήμα ΠΓΝΑ "Λαϊκό"

Σκοπός: Σκοπός της μελέτης μας είναι να αναφέρουμε την εμπειρία μας από τη διαδερμική, μέσω νεφροστομίας, διαστολή των στενώσεων της ειλεο-ουρητηρικής συμβολής που εμφανίζονται σε ασθενείς με επέμβαση δημιουργίας νεοκύστης από ειλεό (τύπου Βricker) και τη χρόνια εφαρμογή, μετά τη διαστολή, ουρητηρικής ενδοπρόθεσης, με αλλαγή αυτής κάθε 4-6 μήνες.
Υλικό και Μέθοδος: Υλικό αποτέλεσαν 6 ασθενείς (4 άνδρες - 2 γυναίκες) που είχαν υποβληθεί σε επέμβαση νεοκύστης από ειλεό με ειλεοστομία (Bricker). Στους 4 άνδρες η επέμβαση νεοκύστης έγινε επί εδάφους κακοήθειας (Ca κύστης), ενώ στις 2 γυναίκες επί εδάφους καλοήθειας (νευρογενής κύστη). Έγινε διαδερμική διαστολή των στενώσεων (συνολικά 10 στενώσεις: σε 2 ασθενείς η στένωση αφορούσε μόνο τον ΑΡ ουρητήρα) με τη χρήση καθετήρων (καθετηριασμού χοληφόρων, αγγειοπλαστικής) και κατόπιν τοποθέτηση ουρητηρικών ενδοπροθέσεων, με την προοπτική της χρόνιας εφαρμογής τους, με αλλαγή αυτών κάθε 4-6 μήνες.
Αποτελέσματα: Έγινε επιτυχής διαστολή όλων των στενώσεων, ενώ η χρόνια εφαρμογή των ουρητηρικών ενδοπροθέσεων (με αλλαγή αυτών κάθε 4-6 μήνες) δεν επέφερε επιπλοκές ούτε κάποιο υποκειμενικό ενόχλημα στους ασθενείς.
Συμπέρασμα: Η διαδερμική, μέσω νεφροστομίας, τοποθέτηση ουρητηρικών ενδοπροθέσεων και η χρόνια εφαρμογή αυτών με αλλαγή τους κάθε 4-6 μήνες είναι μέθοδος ασφαλής, αποτελεσματική και καλά ανεκτή από τον ασθενή για την αντιμετώπιση στενώσεων της ειλεοουρητηρικής συμβολής μετά από επέμβαση δημιουργίας νεο(ειλεο)κύστης.

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK