Menu

Θρόμβωση σηραγγώδους κόλπου: Απεικονιστική διερεύνηση

Θ. Στεργιούδα, Μ. Μιχαηλίδης, Ρ. Βέκιου, Ε. Σκουρτανιώτη, Α. Μπιντούδη,  Χ. Μαυρίδου, Α. Άγριου, Γ. Ροδοκαλάκης, Σ. Χονδροματίδου

Ακτινολογικό Εργαστήριο, Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου»

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Σκοπός: Σκοπός της εργασίας μας είναι η  απεικονιστική διερεύνηση περιστατικών με θρόμβωση  σηραγγώδους κόλπου και η καταγραφή  των επιπτώσεων της νόσου στους κόγχους και  το εγκεφαλικό παρέγχυμα.  Υλικό και μέθοδος: Με τη μέθοδο του μαγνητικού  τομογράφου εξετάστηκαν συνολικά 12  άτομα (4 γυναίκες και 8 άντρες), ηλικίας 3-76  ετών, στους οποίους διαπιστώθηκε θρόμβωση  των σηραγγωδών κόλπων. Σε ορισμένους ασθενείς  διενεργήθηκε μαγνητική αρτηριογραφία και  φλεβογραφία για την ακριβέστερη απεικόνιση  του θρόμβου.   Αποτέλεσμα: Σε 11 ασθενείς η διόγκωση των  σηραγγωδών κόλπων συνδυαζόταν και με ευρήματα  από τους οφθαλμούς ενώ σε 1 μόνο τα  ευρήματα περιορίστηκαν αποκλειστικά στους  σηραγγώδεις κόλπους. Σε 1 ασθενή ανευρέθη  μικρό απόστημα πίσω από τον οφθαλμό και σε 1  αναδείχθηκε η επέκταση του θρόμβου στο σύστοιχο  εγκάρσιο και άνω λιθοειδή κόλπο. Επιπλέον  σε 1 ασθενή αναδείχθηκε θρόμβωση της έσω  καρωτίδας αρτηρίας και πολλαπλά εγκεφαλικά  έμφρακτα σύστοιχα της βλάβης.   Συμπέρασμα: Η θρόμβωση των σηραγγωδών  κόλπων είναι μια δυνητικά θανατηφόρος νόσος  που απαιτεί ταχεία διάγνωση και θεραπεία. Η  μαγνητική τομογραφία και φλεβογραφία παίζουν  σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη του θρόμβου  και των συνοδών βλαβών στο εγκεφαλικό  παρέγχυμα.

This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. Accessing our website, you agree that we can use these types of cookies.

OK