Ρήξη εχινοκόκκου κύστεως του ήπατος στα χολαγγεία: Μελέτη με αξονική τομογραφία (ΑΤ)

Ρήξη εχινοκόκκου κύστεως του ήπατος στα χολαγγεία: Μελέτη με αξονική τομογραφία (ΑΤ)

Π. Αντωνόπουλος, Κ. Ταβερναράκη, Φ. Κωνσταντινίδης, Α. Πετρουλάκης, Γ. Μαλαχίας

Τμήμα Απεικόνισης, Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, Αθήνα.

Σκοπός: Η εκτίμηση της συμβολής της ΑΤ στη διάγνωση των επιπλοκών της εχινοκόκκου κύστεως του ήπατος που αφορούν ρήξη στα χολαγγεία και η μελέτη των χαρακτηριστικών απεικονιστικών ευρημάτων με βάση την περιγραφή τριών περιστατικών.
Υλικό και μέθοδος: Η μελέτη αφορά τρία περιστατικά ασθενών (δύο γυναίκες και ένας άνδρας, μέσος όρος ηλικίας τα 73 έτη), οι οποίοι προσήλθαν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών με κλινική εικόνα άλγους του δεξιού υποχονδρίου και αποφρακτικό ίκτερο. Στα πλαίσια των διαγνωστικών εξετάσεων οι ασθενείς υπεβλήθησαν σε Ελικοειδή ΑΤ (Spiral CT) με τομές πάχους 5-8χιλ. πριν και μετά την ενδοφλέβια χορήγηση σκιαγραφικού μέσου.
Αποτελέσματα: Η ΑΤ ήταν διαγνωστική και στις τρεις περιπτώσεις για ρήξη εχινοκόκκου κύστεως του ήπατος στα χολαγγεία, παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες για το ακριβές σημείο της ρήξης. Τα απεικονιστικά ευρήματα επιβεβαιώθηκαν και χειρουργικά σε όλες τις περιπτώσεις.
Συμπέρασμα: Η ΑΤ αποτελεί αξιόπιστη απεικονιστική μέθοδο για τη μελέτη της ρήξεως της εχινοκόκκου κύστεως στα χολαγγεία, συμβάλλοντας στην έγκαιρη διάγνωση και κατ' επέκταση στην ταχεία χειρουργική αντιμετώπιση.Εχινόκοκκος κύστη, Αξονική Τομογραφία, επιπλοκές, ρήξη, χολαγγεία

This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. Accessing our website, you agree that we can use these types of cookies.

OK