Menu

Μεταστάσεις στον περινεφρικό χώρο από καρκίνο πνεύμονα

Μεταστάσεις στον περινεφρικό χώρο από καρκίνο πνεύμονα

Σ. Παπαϊωάννου, Γ. Ροδοκαλάκης, Κ. Τσιτουρίδης, Ι. Δαυίδης, Α. Κοτσιαμάνη, Μ. Αρβανίτη, Ι. Τσιτουρίδης

Ακτινολογικό Εργαστήριο Γ.Ν.Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκη

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Εισαγωγή:Ο περινεφρικός χώρος αποτελεί τμήμα του οπισθοπεριτοναϊκού χώρου και οριοθετείται από την πρόσθια περινεφρική περιτονία ή πρόσθια περιτονία του Gerota και την οπίσθια περινεφρική περιτονία ή οπίσθια περιτονία του Gerota ή περιτονία του Zuckerkandl. Η μεταστατική νόσος στον περινεφρικό χώρο αποτελεί μια ασυνήθη, αλλά αναγνωρισμένη παθολογική οντότητα. Σκοπός της εργασίας είναι η παρουσίαση των ευρημάτων των μεταστάσεων στον περινεφρικό χώρο από καρκίνο του πνεύμονα.
Υλικό-Μέθοδος: Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 13 ασθενείς με νεόπλασμα πνεύμονα και απεικονιστικά ευρήματα από τον περινεφρικό χώρο (10 άνδρες και 3 γυναίκες, 43-79ετών, μέσος όρος ηλικίας 63,5 έτη. Όλοι οι ασθενείς εξετάστηκαν με ελικοειδή αξονική τομογραφία (Αξονικός Τομογράφος Picker PQ 5000) άνω κοιλίας και οπισθοπεριτοναϊκού χώρου, πριν και μετά την ενδοφλέβια έγχυση σκιαστικού.
Αποτελέσματα: Σε 8 περιπτώσεις οι βλάβες ήταν αμφοτερόπλευρες και σε 5 περιπτώσεις ετερόπλευρες, εκ των οποίων στις 4 η μετάσταση ήταν σύστοιχα με τον πρωτοπαθή όγκο και σε 1 αντίστοιχα. Το μέγεθος των μεταστάσεων ήταν ποικίλο και κυμαινόταν από μόλις διακριτές βλάβες ως 4,5εκ. ενώ σε μια περίπτωση εκτός από μεταστατικούς όζους, υπήρχε και διάχυτη διήθηση του περινεφρικού λίπους. Στις 11 ασθενείς οι βλάβες εμφάνισαν ήπιο και ομοιογενή εμπλουτισμός και στις λοιπές περιπτώσεις μετά την ενδοφλέβια έγχυση σκιαστικού, απεικονίστηκε υπόπυκνο κέντρο, λόγω νέκρωσης.
Συμπέρασμα: Οι μεταστάσεις του περινεφρικού χώρου από νεοπλασία του πνεύμονα αποτελούν τις πιο συχνές νεοπλασματικές διηθήσεις αυτού. Η αξονική τομογραφία αποτελεί εξέταση εκλογής για τη σταδιοποίηση των ασθενών αυτών και την ανάδειξη της παθολογίας του περινεφρικού χώρου.

This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. Accessing our website, you agree that we can use these types of cookies.

OK