Menu

Διαφορική διάγνωση θρόμβωσης νεοπλασματικής και μη αιτιολογίας της πυλαίας φλέβας με τη μέθοδο του έγχρωμου doppler

Διαφορική διάγνωση θρόμβωσης νεοπλασματικής και μη αιτιολογίας της πυλαίας φλέβας με τη μέθοδο του έγχρωμου doppler

Ε. Γεωργίου, Κ. Μόρφας, Ε. Τσώκου, Σ. Καρβέλας

Α' Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα Α.Ο.Ν.Α "Αγ. Σάββας", Μονάδα Υπερηχοτομογραφίας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Σκοπός: Σκοπός αυτής της μελέτης είναι να αναδείξουμε την αναγκαιότητα της χρήσης του Doppler παλμικού κύματος για τη διαφοροδιάγνωση της απόφραξης της πυλαίας φλέβας νεοπλασματικής ή μη αιτιολογίας.
Υλικό-Μέθοδος: Μελετήθηκαν 21 ασθενείς με νεοπλασματική διήθηση της πυλαίας φλέβας λόγω ηπατοκυτταρικού καρκινώματος και 14 ασθενείς με θρόμβωση μη νεοπλασματικής αιτιολογίας της πυλαίας φλέβας.
Η διάγνωση της απόφραξης της πυλαίας φλέβας βασίστηκε εκτός της έγχρωμης Doppler υπερηχοτομογραφίας, στην αξονική τομογραφία και στην αγγειογραφία.
Αποτελέσματα: Παλμικά κύματα παρατηρήθηκαν σε 19 από 21 ασθενείς με νεοπλασματική απόφραξη, συνεχή κύματα ανάστροφης ροής σε 3 και αμφίδρομης ροής σε 2. Αντίθετα, σε 2 από τους 14 ασθενείς με μη νεοπλασματική θρόμβωση παρατηρήθηκαν συνεχή κύματα ορθόδρομης ροής. Με την έγχρωμη απεικόνιση, αιματική ροή απεικονίστηκε σε 9 από τους 21 ασθενείς με νεοπλασματική διήθηση, ενώ στους ασθενείς με μη νεοπλασματική θρόμβωση σε 1 από τους 7 ασθενείς. Παλμικά (δίκην αρτηριακού σήματος) και ανάστροφης ροής συνεχή κύματα είναι χαρακτηριστικά της νεοπλασματικής διήθησης της πυλαίας φλέβας.
Συμπέρασμα: Αιματική ροή παρατηρήθηκε συχνότερα στη νεοπλασματική παρά στη θρομβωτική απόφραξη. Παλμικά και ανάστροφα συνεχή κύματα είναι χαρακτηριστικά της διήθησης της πυλαίας φλέβας. Το σήμα αιματικής ροής της νεοπλασματικής απόφραξης σχετίζεται με τη νηματοειδή ροή και την αρτηριοφλεβώδη επικοινωνία που απεικονίζονται στην αγγειογραφία.

This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. Accessing our website, you agree that we can use these types of cookies.

OK