×

Προειδοποίσηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 44
Menu

Σπινθηρογραφική απεικόνιση προδιηθητικού καρκίνου του μαστού με 99mTc-(V)DMSAκαι99mTc-Sestamibi και συσχέτιση με μαστογραφία και ανοσοϊστοχημικά δεδομένα

Σπινθηρογραφική απεικόνιση προδιηθητικού καρκίνου του μαστού με 99mTc-(V)DMSAκαι99mTc-Sestamibi και συσχέτιση με μαστογραφία και ανοσοϊστοχημικά δεδομένα

Β. Παπαντωνίου[1], Σ. Τσιούρης[1], Ν. Πτώχης[2], Ι. Κούτσικος[1], Μ. Σωτηροπούλου[3], Α. Μαϊντά[1], Ε. Παπασπύρου[3], Δ. Λάζαρης[4], Μ. Μελισσινού[5], Ι. Μαζαράκης[2], Α. Πέτρου[2], Τ. Ζέρβα[1]

[1] Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο "Αλεξάνδρα", Αθήνα
[2[ Τμήμα Ακτινολογίας, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο "Αλεξάνδρα", Αθήνα
[3] Τμήμα Κυτταρολογίας, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο "Αλεξάνδρα", Αθήνα
[4] Τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο "Αλεξάνδρα", Αθήνα
[5] Τμήμα Παθολογίας, Νοσοκομείο Metropolitan, Αθήνα

Σκοπός: Ήταν να καθοριστούν αναδρομικά, συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της κατανομής του τεχνητίου-99m πεντασθενούς διμερκαπτο-ηλεκτρικού οξέως [99mTc-(V)DMSA] και τεχνητίου-99m 2-μεθοξυ-ισοβουτυλ-ισονιτριλίου [99mTc-Sestamibi (99mTc-MIBI)] σε in situ πορογενές καρκίνωμα μαστού (DCIS) και in situ λοβιδιακό καρκίνωμα μαστού (LCIS), σε συσχετισμό με μαστογραφικές, ιστολογικές και ανοσοϊστοχημικές παραμέτρους.
Υλικό και μέθοδος: Εκατόν δύο ασθενείς, με ύποπτα ψηλαφητικά ή μαστογραφικά ευρήματα, υποβλήθηκαν προεγχειρητικά σε σπινθηρομαστογραφία (συνολικά 72 ασθενείς με 99mTc-(V)DMSA και 75 ασθενείς με 99mTc-Sestamibi, ενώ 45 ασθενείς έκαναν και τις δύο εξετάσεις). Οι εικόνες ελήφθησαν στα 10 και 60 λεπτά και αξιολογήθηκαν για μοτίβο διάχυτης συγκέντρωσης του ραδιοφαρμάκου. Οι λόγοι συγκεντρώσεως όγκου-προς-υπόστρωμα συσχετίστηκαν (δοκιμασία T-pair) με μαστογραφικά, ιστολογικά και ανοσοϊστοχημικά χαρακτηριστικά.
Αποτελέσματα: Η ιστολογία επιβεβαίωσε κακοήθεια σε 46/102 ασθενείς: 20/46 εμφάνιζαν DCIS/LCIS, με ή χωρίς συνυπάρχουσες διηθητικές βλάβες και 26/46 εμφάνιζαν αμιγή διηθητικά καρκινώματα. Διάχυτη συγκέντρωση 9mTc-(V)DMSA σημειώθηκε σε 18/19 περιπτώσεις DCIS/LCIS και 99mTc-Sestamibi σε 6/13 περιπτώσεις. Η επιθηλιακή υπερπλασία επέδειξε παρόμοιο μοτίβο συγκέντρωσης. Υπολογίστηκαν η ευαισθησία, η ειδικότητα, η ακρίβεια, η θετική και η αρνητική προγνωστική αξία για κάθε ανιχνευτή. Για το 99mTc-(V)DMSA, ο λόγος όγκου-προς-υπόστρωμα ήταν σημαντικά υψηλότερος στα 60 λεπτά από ότι στα 10 λεπτά και η διάχυτη πρόσληψη συσχετίστηκε σημαντικά με ύποπτες μικροαποτιτανώσεις, με δείκτη κυτταρικού πολλαπλασιασμού (Ki-67) ? 40% και με c-erbB-2 >= 10%.
Συμπέρασμα: Το 99mTc-(V)DMSA επέδειξε υψηλή ευαισθησία και το 99mTc-Sestamibi επέδειξε υψηλή ειδικότητα στην ανίχνευση in situ καρκινώματος μαστού (το 99mTc-(V)DMSA ιδιαίτερα σε περιπτώσεις με αυξημένο δείκτη κυτταρικού πολλαπλασιασμού). Τα ραδιοφάρμανα αυτά θα μπορούσαν να προσφέρουν στους κλινικούς ιατρούς προεγχειρητικές πληροφορίες, που δεν αποκτώνται πάντα από τη μαστογραφία.

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK