Menu

Σπινθηρογραφική απεικόνιση μυοκαρδίου: Δοσιμετρική άποψη

Σπινθηρογραφική απεικόνιση μυοκαρδίου: Δοσιμετρική άποψη

Μ. Λύρα [1], Ν. Τσιούτσιας [2], Θ. Πασχάλης [1], Δ. Χούντας [1], Κ. Παπαστεφάνου [3]

[1] Εργαστήριο Ακτινολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Αρεταίειο Νοσοκομείο
[2] Health Administration Dept., La Verne University, California
[3] Εργαστήριο Φυσικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Ο ακριβής υπολογισμός της απορροφούμενης δόσης τόσο για τον εξεταζόμενο, όσο και για το προσωπικό που εμπλέκεται στις διαγνωστικές εξετάσεις σπινθηρογραφικής απεικόνισης του μυοκαρδίου αποτελεί σήμερα απαίτηση στα πλαίσια της βελτιστοποίησης του διαγνωστικού αποτελέσματος. Τα συχνότερα χρησιμοποιούμενα ραδιοφάρμακα για την πραγματοποίηση τέτοιου είδους εξετάσεων είναι το Τεχνήτιο - 99m ΜΙΒΙ (99mTc - ΜΙΒΙ) και το χλωριούχο Θάλλιο (201Tl - Chloride).
Όσον αφορά την εσωτερική δοσιμετρία του εξεταζομένου η ισοδύναμη δόση που αυτός προσλαμβάνει μετρήθηκε να είναι μεγαλύτερη όταν χρησιμοποιείται 201Tl - Chloride σε σχέση με την ισοδύναμη δόση που αυτός προσλαμβάνει κατά τη σπινθηρογραφική εξέταση μυοκαρδίου με 99mTc - ΜΙΒΙ. Αντίθετα, κατά τους υπολογισμούς για την ακτινοπροστασία του προσωπικού, ο ρυθμός δόσης γύρω από τον ασθενή - πηγή είναι μεγαλύτερος όταν χρησιμοποιείται 99mTc - ΜΙΒΙ. Περαιτέρω, η ανάλυση των αποτελεσμάτων αυτών αναδεικνύει ότι σε κάθε περίπτωση, η απορροφούμενη δόση από τον εξεταζόμενο παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και η έκθεση του προσωπικού δεν υπερβαίνει τα επιτρεπτά όρια όποιο και αν είναι το χορηγούμενο ραδιοφάρμακο.

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK