Menu

Ενδοαρθρικά οστεοειδή οστεώματα: Κλινική εικόνα και απεικονιστικά ευρήματα

Ενδοαρθρικά οστεοειδή οστεώματα: Κλινική εικόνα και απεικονιστικά ευρήματα

Μ. Χασιώτου, Γ. Πιτσουλάκης, Ε. Μανώλη

Τμήμα Αξονικού και Μαγνητικού Τομογράφου Νοσοκομείου Παίδων "Αγία Σοφία"

Η εντόπιση του οστεοειδούς οστεώματος (Ο.Ο.) ενδοαρθρικά είναι ασυνήθης και προκαλεί διαγνωστικές δυσκολίες αφενός λόγω της κλινικής εικόνας και αφετέρου λόγω των απεικονιστικών ευρημάτων, τα οποία διαφέρουν σημαντικά από αυτά που παρατηρούνται όταν το Ο.Ο. εντοπίζεται σε "κλασικές θέσεις" (διαφύσεις μακρών οστών).
Η κλινική εικόνα μπορεί να υποδύεται μη σηπτική αρθρίτιδα, να προβάλει με σκολίωση ή με ριζιτική συνδρομή, να προκαλεί χωλότητα ή δυσχρησία μέλους.
Τα ενδοαρθρικά και τα παρααρθρικά Ο.Ο. συνήθως δεν συνοδεύονται από έντονη περιεστιακή σκλήρυνση, με συνέπεια να μην αναγνωρίζονται εύκολα στην απλή ακτινογραφία. Μπορεί να προέχουν τα άτυπα απεικονιστικά ευρήματα, όπως αρθρική συλλογή, τοπική οστεοπόρωση, διάσπαση του φλοιού, οστεοφύτωση, οίδημα των μαλακών μορίων, διαταραχή του αρθρικού χόνδρου ή σκλήρυνση μακράν της εστίας του όγκου, με αποτέλεσμα να καθιστούν τη διάγνωση δύσκολη. Το σπινθηρογράφημα των οστών και η αξονική τομογραφία (ΑΤ) εκτιμούν με μεγάλη ακρίβεια την παρουσία του όγκου και τα συνοδά απεικονιστικά ευρήματα. Η μαγνητική τομογραφία (ΜΤ) επιπροσθέτως εκτιμά το συνοδό οστικό οίδημα, τις αρθρικές συλλογές και την εξοίδηση του αρθρικού θυλάκου, μπορεί όμως να υπερκαλύψει τον πυρήνα ενός Ο.Ο., όταν οι διαστάσεις του είναι μικρές, και να οδηγήσει σε εσφαλμένη διάγνωση.
Μελετήθηκαν αναδρομικά τα ιστορικά 35 ασθενών με ενδοαρθρικό-παρααρθρικό Ο.Ο., και δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην κλινική εικόνα και τα απεικονιστικά τους ευρήματα.

This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. Accessing our website, you agree that we can use these types of cookies.

OK