Menu

H Υπερηχογραφία στην Κύηση για τον Ακτινολόγο

H Υπερηχογραφία στην Κύηση για τον Ακτινολόγο
Κ. Γ. Χλαπουτάκης, Γ. Φρουδαράκης

Μονάδα Εμβρυομητρικής Ιατρικής, "Ασκληπιείο Κρήτης"

Περίληψη
Η υπερηχογραφία είναι μια ασφαλής και αξιόπιστη μέθοδος, η οποία χρησιμοποιείται ευρέως ως μέθοδος προγεννητικού ελέγχου σε όλα τα τρίμηνα της κύησης. Η εφαρμογή της μεθόδου περιλαμβάνει την ανίχνευση ανατομικών ανωμαλιών, την πληθυσμιακή διαλογή χρωμοσωμικών αλλοιώσεων, την παρακολούθηση της ανάπτυξης του εμβρύου και της πορείας των επιπλοκών της κύησης, τη μελέτη της εμβρυοπλακουντιακής κυκλοφορίας, αλλά και τον έλεγχο του πλακούντα, του τραχήλου της μήτρας και του αμνιακού υγρού.
Η ασφαλής εκτέλεση υπερηχογραφικών εξετάσεων κατά την κύηση, προϋποθέτει την άριστη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση του εξετάζοντος και την τήρηση συγκεκριμένων κανόνων και οδηγιών (guidelines). Ο ρόλος του ακτινολόγου, στις περισσότερες περιπτώσεις, περιορίζεται στην εκτέλεση εξετάσεων κατά το 1ο τρίμηνο της κύησης, χωρίς να είναι απαγορευτική η εκτέλεση και περισσότερο εξειδικευμένων εξετάσεων, αφού, όμως, έχει εκπαιδευθεί κατάλληλα.
Στην παρούσα ανασκόπηση παρουσιάζονται οι τρέχουσες οδηγίες (guidelines) σχετικά με την εκπαίδευση και τον απαραίτητο εξοπλισμό για την εκτέλεση υπερηχογραφικών εξετάσεων κατά τη διάρκεια της κύησης, αναλύονται οι βασικές αρχές της απεικόνισης στα τρία τρίμηνα, καθώς και παρατίθενται βασικές αρχές σχετικά με την αξιοπιστία και την ασφάλεια της μεθόδου.

This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. Accessing our website, you agree that we can use these types of cookies.

OK