Αρχική και μετεγχειρητική απεικονιστική διερεύνηση μιας σπάνιας περίπτωσης ανευρύσματος του κοιλιακού άξονα

Αρχική και μετεγχειρητική απεικονιστική διερεύνηση μιας σπάνιας περίπτωσης ανευρύσματος του κοιλιακού άξονα

Π. Στοϊμένου[1], Δ. Ραφαηλίδης[1], Η. Τορουνίδης[1], Μ. Ταχτσή[2], Α. Βλαχοδήμος[2], Σ. Χριστόπουλος[1]

[1]Ακτινολογικό Τμήμα Γενικού Νοσοκομείου "Γ. Γεννηματάς" Θεσσαλονίκης
[2]Αγγειοχειρουργικό Τμήμα Β΄ Χειρουργικής Κλινικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Τα ανευρύσματα της κοιλιακής αρτηρίας αποτελούν σπάνια απεικονιστικά ευρήματα. Πολλές φορές είναι ασυμπτωματικά και αποκαλύπτονται τυχαία. Η κλινική τους σημασία έγκειται στην πιθανότητα ρήξης, η οποία οδηγεί στον θάνατο του πάσχοντος.
Σε άνδρα ηλικίας 65 ετών το υπερηχογράφημα στην κλίμακα των τόνων του γκρίζου απεικόνισε τυχαία ένα ανεύρυσμα της κοιλιακής αρτηρίας. Η έγχρωμη Doppler υπερηχογραφία ροής και ισχύος απεικόνισε την ύπαρξη ροής μέσα στο ανεύρυσμα. Τα ευρήματα της υπερηχογραφίας επιβεβαιώθηκαν με την τρισδιάστατη αξονική αγγειογραφία μετά την έγχυση σκιαγραφικής ουσίας.
Προεγχειρητικά το ανεύρυσμα απεικονίστηκε με ψηφιακή αφαιρετική αγγειογραφία. Μετά από την επιτυχή επιμήκη ανευρυσματεκτομή, με επέκταση της τομής στην ηπατική αρτηρία, τοποθετήθηκε εμβάλωμα (Dacron), το οποίο επεκτεινόταν μέχρι την έκφυση της ηπατικής αρτηρίας. Μετεγχειρητικά, το αποτέλεσμα αξιολογήθηκε με έγχρωμη Doppler υπερηχογραφία.

This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. Accessing our website, you agree that we can use these types of cookies.

OK