Menu

Σπινθηρογραφική απεικόνιση προδιηθητικού καρκίνου του μαστού με 99mTc-(V)DMSAκαι99mTc-Sestamibi και συσχέτιση με μαστογραφία και ανοσοϊστοχημικά δεδομένα

Σπινθηρογραφική απεικόνιση προδιηθητικού καρκίνου του μαστού με 99mTc-(V)DMSAκαι99mTc-Sestamibi και συσχέτιση με μαστογραφία και ανοσοϊστοχημικά δεδομένα

Β. Παπαντωνίου[1], Σ. Τσιούρης[1], Ν. Πτώχης[2], Ι. Κούτσικος[1], Μ. Σωτηροπούλου[3], Α. Μαϊντά[1], Ε. Παπασπύρου[3], Δ. Λάζαρης[4], Μ. Μελισσινού[5], Ι. Μαζαράκης[2], Α. Πέτρου[2], Τ. Ζέρβα[1]

[1] Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο "Αλεξάνδρα", Αθήνα
[2[ Τμήμα Ακτινολογίας, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο "Αλεξάνδρα", Αθήνα
[3] Τμήμα Κυτταρολογίας, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο "Αλεξάνδρα", Αθήνα
[4] Τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο "Αλεξάνδρα", Αθήνα
[5] Τμήμα Παθολογίας, Νοσοκομείο Metropolitan, Αθήνα

Σκοπός: Ήταν να καθοριστούν αναδρομικά, συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της κατανομής του τεχνητίου-99m πεντασθενούς διμερκαπτο-ηλεκτρικού οξέως [99mTc-(V)DMSA] και τεχνητίου-99m 2-μεθοξυ-ισοβουτυλ-ισονιτριλίου [99mTc-Sestamibi (99mTc-MIBI)] σε in situ πορογενές καρκίνωμα μαστού (DCIS) και in situ λοβιδιακό καρκίνωμα μαστού (LCIS), σε συσχετισμό με μαστογραφικές, ιστολογικές και ανοσοϊστοχημικές παραμέτρους.
Υλικό και μέθοδος: Εκατόν δύο ασθενείς, με ύποπτα ψηλαφητικά ή μαστογραφικά ευρήματα, υποβλήθηκαν προεγχειρητικά σε σπινθηρομαστογραφία (συνολικά 72 ασθενείς με 99mTc-(V)DMSA και 75 ασθενείς με 99mTc-Sestamibi, ενώ 45 ασθενείς έκαναν και τις δύο εξετάσεις). Οι εικόνες ελήφθησαν στα 10 και 60 λεπτά και αξιολογήθηκαν για μοτίβο διάχυτης συγκέντρωσης του ραδιοφαρμάκου. Οι λόγοι συγκεντρώσεως όγκου-προς-υπόστρωμα συσχετίστηκαν (δοκιμασία T-pair) με μαστογραφικά, ιστολογικά και ανοσοϊστοχημικά χαρακτηριστικά.
Αποτελέσματα: Η ιστολογία επιβεβαίωσε κακοήθεια σε 46/102 ασθενείς: 20/46 εμφάνιζαν DCIS/LCIS, με ή χωρίς συνυπάρχουσες διηθητικές βλάβες και 26/46 εμφάνιζαν αμιγή διηθητικά καρκινώματα. Διάχυτη συγκέντρωση 9mTc-(V)DMSA σημειώθηκε σε 18/19 περιπτώσεις DCIS/LCIS και 99mTc-Sestamibi σε 6/13 περιπτώσεις. Η επιθηλιακή υπερπλασία επέδειξε παρόμοιο μοτίβο συγκέντρωσης. Υπολογίστηκαν η ευαισθησία, η ειδικότητα, η ακρίβεια, η θετική και η αρνητική προγνωστική αξία για κάθε ανιχνευτή. Για το 99mTc-(V)DMSA, ο λόγος όγκου-προς-υπόστρωμα ήταν σημαντικά υψηλότερος στα 60 λεπτά από ότι στα 10 λεπτά και η διάχυτη πρόσληψη συσχετίστηκε σημαντικά με ύποπτες μικροαποτιτανώσεις, με δείκτη κυτταρικού πολλαπλασιασμού (Ki-67) ? 40% και με c-erbB-2 >= 10%.
Συμπέρασμα: Το 99mTc-(V)DMSA επέδειξε υψηλή ευαισθησία και το 99mTc-Sestamibi επέδειξε υψηλή ειδικότητα στην ανίχνευση in situ καρκινώματος μαστού (το 99mTc-(V)DMSA ιδιαίτερα σε περιπτώσεις με αυξημένο δείκτη κυτταρικού πολλαπλασιασμού). Τα ραδιοφάρμανα αυτά θα μπορούσαν να προσφέρουν στους κλινικούς ιατρούς προεγχειρητικές πληροφορίες, που δεν αποκτώνται πάντα από τη μαστογραφία.

This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. Accessing our website, you agree that we can use these types of cookies.

OK