Menu

Αγγειογραφία με μαγνητικό συντονισμό στην διερεύνηση και παρακολούθηση των διαχωριστικών ανευρυσμάτων καρωτίδας

ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΝΕΥΡΥΣΜΑΤΩΝ ΚΑΡΩΤΙΔΑΣ

Λυμπερόπουλος Κ., Μιχαηλίδης Α., Νικολακοπούλου Ζ., Γιακά Ε., Σαμαρά Χ., Αντύπα Ε., Μπάλας Π., Στριγγάρης Κ.

Κέντρο Ακτινοδιαγνωστικών Απεικονίσεων, Π.Γ.Ν.Α. "Γ, Γεννηματάς"

Σκοπός: Η σύγκρίση της τρισδιάστατης τεχνικής "time of flight" μαγνητικής αγγειογραφίας, μαγνητικής τομογραφίας και της ενδαρτηριακής ψηφιακής αγγειογραφίας (DSA) σε περιπτώσεις με διαχωρισμό καρωτίδας.
Υλικό-Μέθοδος: Έγινε αναδρομική μελέτη 20 περιπτώσεων (16 άνδρες και 4 γυναίκες), με ηλικία μεταξύ 15 και 65 χρονών , που εισήχθησαν στο νοσοκομείο μας σε μια περίοδο 3 χρόνων, με συμπτωματολογία παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου (ΤΙΑ),αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή παράλυση κρανιακών νεύρων και υποψία διαχωρισμού της καρωτίδας .Οι ασθενείς εξετάστηκαν στο νοσοκομείο μας με ενδαρτηριακή ψηφιακή αγγειογραφία , ΜRΙ και ΜRΑ. Οι διαγνώσεις έγιναν ξεχωριστά από δύο διαφορετικούς ακτινοδιαγνωστές που διέγνωσαν τα films του μαγνητικού συντονισμού και των ψηφιακών αγγειογραφιών.
Αποτελέσματα: Η συνδυασμένη αξιολόγηση της ΜR αγγειογραφίας και της μαγνητικής τομογραφίας ήταν πιο ακριβείς στην διάγνωση των διαχωριστικών ανευρυσμάτων της καρωτίδας από την ψηφιακή αγγειογραφία . Η ευαισθησία και η ειδικότητα ήταν 100% και 100% για το ΜRI με ΜRA και 90% και 100% αντίστοιχα για την ψηφιακή αγγειογραφία.
Συμπέρασμα: Η ΜRΑ σε συνδυασμό με ΜRΙ είναι μία αξιόπιστη, μη επεμβατική μέθοδος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση και παρακολούθηση των ασθενών με διαχωρισμό της εξωκρανιακής μοίρας της έσω καρωτίδας.

This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. Accessing our website, you agree that we can use these types of cookies.

OK